See PRO editionSee PRO edition

Our Page Hits today:

4809

Prun (Plum)

Buah Prun juga dikenali sebagai Plum iaitu buah-buahan berbiji yang seakan-akan seperti anggur. Prune kebiasaannya dikeringkan dan dijadikan manisan buah atau jeruk kering

Kajian terhadap Kanser Payudara

Keputusan kajian bakal melibatkan 51.823 wanita untuk purata sebanyak 8.3 tahun menunjukkan pengurangan sebanyak 34 peratus dalam risiko kanser payudara bagi mereka memakan serat buah-buahan yang paling berbanding kepada mereka memakan kurangnya. Di samping itu, dalam kumpulan kecil wanita yang pernah digunakan beralih hormon, mereka mengamalkan pemakanan serat yang tinggi mempunyai pengurangan 50 peratus dalam risiko kanser payudara berbanding kepada mereka memakan kurang serat.

Prun memang kaya dengan serat buah-buahan. Pengambilan secara langsung atau tidak langsung boleh membantu dalam mengelakkan kanser ini.

Kajian dalam penyakit berkaitan jantung

Satu kajian yang disiarkan dalam Arkib Perubatan mengesahkan bahawa makan makanan berserat tinggi, seperti prun, membantu mencegah penyakit jantung. Hampir 10,000 orang dewasa Amerika mengambil bahagian dalam kajian ini dan telah selama 19 tahun. Orang makan serat yang paling tinggi, 21 gram sehari, mempunyai kurang 12 peratus penyakit jantung koronari (CHD) dan 11 peratus kurang penyakit kardiovaskular (CVD) berbanding dengan mereka yang kurang mengambil 5 gram setiap hari. Mereka yang makan serat larut air adalah lebih baik dengan pengurangan 15 peratus dalam risiko CHD dan 10 peratus risiko dalam CVD.

Khasiat buah Prun ialah :

  • AntioksidanPrun adalah salah satu buah-buahan yang kaya dengan antioksidan yang tertinggi!.Kajian menunjukkan bahawa antioksidan boleh memainkan peranan dalam pencegahan penyakit dan boleh melambatkan proses penuaan dalam kedua-dua badan dan otak.
  • Kesihatan Tulang - Prun kaya nutrien sehari boleh membantu metabolisme tulang dan pembaikan tulang bagi orang-orang dengan osteoporosis. Mereka juga boleh membawa kepada pembentukan tulang yang lebih baik.
  • Kesihatan Jantung - Prun boleh membantu memainkan peranan dalam mencegah penyakit jantung dan penyakit kronik kerana mereka kaya dengan antioksidan, yang melambatkan proses kimia pengoksidaan dan melindungi komponen sel utama daripada kerosakan.
  • Indeks glisemik rendah (GI) - Prun adalah makanan GI yang rendah, dan dengan itu membantu untuk menyumbang kepada diet glisemik rendah.Membantu dalam mencegah dan menguruskan penyakit berkaitan kencing manis, penyakit kardiovaskular, kanser dan obesiti.
  • Kalium - Prun mempunyai lebih kalium daripada pisang. Kajian telah menunjukkan kalium yang membantu mencegah tekanan darah tinggi dan strok.
  • Tenaga - Prun merupakan sumber kalium yang baik, mineral penting yang membantu sokongan tenaga sel dengan mengawal keseimbangan cecair, impuls saraf dan pengecutan otot.
  • Berat Badan - Prun adalah sumber serat yang baik, dan ini boleh membantu menjaga rasa lapar di teluk. Diet yang kaya dengan serat boleh membantu menggalakkan kehilangan lemak jika makanan berserat menggantikan lemak dan gula-gula. Tambahan pula, empat prun mempunyai hanya 100 kalori
  • Prebiotik - Prun mempunyai serat prebiotik, yang merangsang pertumbuhan bakteria sihat dalam usus besar. Ini membantu serat prestasi yang baik dan menggalakkan sistem imun dan kesihatan pencernaan.
  • Kawalan Gula Dalam Darah - Prun merupakan sumber semula jadi serat larut, yang boleh memainkan peranan yang penting dalam kawalan glukosa, yang membantu untuk menormalkan gula dalam darah dan tahap insulin membuat diabetes lebih terkawal. 
Free business joomla templates