See PRO editionSee PRO edition

Our Page Hits today:

4800

Daun Stevia (Stevia)

Stevia (Stevia rebaudiana) yang berasal dari Paraguay, Amerika Selatan.

Dengan 
ekstrak steviol glycoside, kandungannya mempunyai sehingga 300 kali kemanisan gula, stevia adalah penyumbang minuman rendah karbohidrat/ minuman alternatif rendah gula. Stevia mempunyai kesan terhadap glukosa dalam darah dan sangat sesuai bagi golongan yang pentingkan diet dan bermasalah dalam penyakit berkaitan kencing manis.

Perbandingan antara Stevia dan Gula (Sugar)

Kajian oleh Global Stevia Institute (GSI) http://www.globalsteviainstitute.com

Daun stevia, yang mengandungi beberapa glikosida, digunakan sebagai ejen pemanis dalam pelbagai bahagian dunia. Ia diiktiraf bagi keupayaan untuk mengurangkan kandungan kalori makanan dan minuman yang popular. Keselamatan steviol glycosides untuk kegunaan manusia telah diuji melalui penyelidikan, termasuk kajian metabolik dan farmakokinetik. Stevia diluluskan sebagai pemanis untuk makanan dan minuman di banyak negara.

 

Badan yang mentadbir seluruh dunia telah membuat kesimpulan bahawa stevia adalah selamat untuk digunakan sebagai pemanis tujuan am. Khususnya, pada 2008 dan 2009, Pertubuhan Makanan dan Pertanian / Jawatankuasa Pakar Bersama Dunia Pertubuhan Kesihatan itu pada Aditif Makanan (JECFA), sebuah panel global pakar-pakar makanan keselamatan bahan, dan di Amerika Syarikat Makanan dan Drug Administration menyatakan penggunaan glikosida steviol tulen (lebih kurang 95 peratus) adalah selamat untuk kegunaan manusia sebagai bahan bukan perubatan sehingga 4 mg / kg berat badan / hari. Pada tahun 2011, Suruhanjaya Eropah membenarkan penggunaan steviol glycosides tulen (lebih kurang 95 peratus) dalam makanan dan minuman di seluruh Kesatuan Eropah.

Kesan stevia, aspartame, dan sukrosa pada pengambilan makanan, kekenyangan, dan kadar glukosa setelah makan serta paras insulin

  • GSI telah mendapati para peserta dilaporkan tahap serupa lapar dan kenyang tanpa mengira pemanis yang digunakan. Walaupun kalori kurang disediakan dengan stevia atau aspartame berbanding dengan gula (sukrosa), peserta tidak mengimbangi dengan makan lebih. Penggunaan stevia ketara mengurangkan jumlah insulin yang dihasilkan dalam badan selepas makan serta paras glukosa apabila dibandingkan dengan aspartame dan sukrosa. Keputusan ini boleh membuktikan kelebihan semula jadi stevia yang tiada mempunyai lkalori pemanis tiruan.


Free business joomla templates