See PRO editionSee PRO edition

Our Page Hits today:

4792

Delima (Pomegranate)

Delima atau nama saintifik ialah (Punica Granatum) adalah tanaman yang berasal dari negara Iran dan Iraq.

Delima mengandungi kira-kira 16 peratus vitamin C bagi setiap 100 ml hidangan, dan merupakan satu sumber yang baik vitamin B5 (Pantothenic acid), kalium dan semulajadi fenol, seperti ellagitannins dan flavonoid. Delima disenaraikan sebagai serat tinggi dalam beberapa carta nilai pemakanan.

Polifenol yang paling banyak dalam jus delima adalah tanin hydrolyzable dipanggil ellagitannins terbentuk apabila asid elagik mengikat dengan karbohidrat. Delima ellagitannins, juga dipanggil punicalagins, tannin dengan sifat radikal bebas diserap oleh tubuh manusia dan mempunyai nilai pemakanan sebagai antioksidan yang diperlukan oleh tubuh.

Dalam penyelidikan dan ujian klinikal, jus delima boleh menjadi efektif dalam mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, termasuk pengoksidaan LDL, status oksidatif macrophage, dan pembentukan sel.

Dalam kajian yang terhad pesakit hipertensi, penggunaan jus delima selama dua minggu telah terbukti untuk mengurangkan tekanan darah sistolik. Penggunaan Jus juga boleh menghalang jangkitan virus manakala ekstrak delima mempunyai kesan antibakteria terhadap plak gigi.

Pada tahun 2011, 32 ujian klinikal telah didaftarkan dengan Institut Kesihatan Kebangsaan untuk memeriksa kesan ekstrak delima atau penggunaan jus dalam senarai penyakit seperti

  • Kanser prostat
  • Hiperplasia prostatik
  • Kencing manis
  • Limfoma
Free business joomla templates